slabire.info.ro

schimba-ti viata cu noi


Cautare in site
Home
Despre mine
Servicii
Ghidul slabirii
Articole
Noutati
Contact
main pic
Citeste despre
Slabire : Mituri despre alimentatie
Se intampla sa auzim uneori tot felul de zvonuri despre alimentatie, zvonuri care ne pun pe ganduri si care ridica ...
Nutritie : ZMA si nivelul Testosteronului
In magazinele cu suplimente nutritive pentru sportivi, alaturi de o multime de alte produse vei gasi un produs numit ZMA, ...
Fitness : Bolnavii cronici si miscarea
Cum ii putem determina pe pacientii cu boli cronice sa se miste? Stim inca foarte putin... Aproape 60% din oamenii ...

Newsletter
abonare dezabonare


Hosted by Triumf ® - www.triumf.ro - Professional Web and Hosting Services
Sunteti aici :: Articole • Influenta alimentatiei la nivel cerebral
Slabire Nutritie Fitness Ghidul Slabirii
Influenta alimentatiei la nivel cerebral

Influenta alimentatiei la nivel cerebralE bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza cu protectie la nivel cardio-vascular si are si rol anticanceros, dar studii recente arata ca aceasta intervine si in protectia creierului, favorizand o activitate cerebrala optima.
Fernando Gomez Pinilla profesor in neurostinte la UCLA, in urma numeroaselor studii privind efectul dietei la nivel cerebral, afirma ca "alimentatia este asemenea unui compus farmaceutic ce afecteaza creierul". El face referire la impactul pe care o dieta echilibrata asociata cu exercitii efectuate in mod regulat si somnul in conditii optime il are asupra functiei cognitive, in incetinirea efectelor pe care procesul natural de imbatranire il are la nivel cerebral, sustinand ideea ca schimbarea comportamentului alimentar poate fi o solutie viabila pentru ameliorarea activitatii intelectuale.

Autorul a peste 160 de studii, Gomez a aratat cum excesul anumitor nutrienti poate altera procesul normal intelectual , dar si pe cel psihic. O alimentatie neadecvata va avea ca si rezultate evidente obezitatea si alte disfunctii metabolice, dar in mod cu totul deosebit ea se asociaza si cu afectarea functiei neuronale si a transmiterii sinaptice, consecinta fiind diminuarea capacitatii intelectuale si a rezistentei neuronale in cazul diverselor injurii.

O atentie deosebita cercetatorul o acorda acizilor grasi de tip omega 3, care "influenteaza pozitiv expresia unor molecule ce se gasesc la nivelul sinapselor implicate in procesul de invatare si memorie, fiind esentiali pentru functia cerebrala normala". Testele preliminarii efectuate pe grupuri de elevi si studenti care au primit suplimente continand omega 3 au aratat imbunatatirea performantelor scolare. "Deficitul de omega 3 este in relatie cu riscul crescut de aparitie a unor tulburari mentale: deficit de atentie, depresie, tulburare bipolara, dementa, schizofrenie." Cu toate ca omega 3 are un rol foarte important, organismul nu poate asigura necesarul zilnic, deci aportul alimentar este esential (somon, nuci, kiwi).

Nivelul de omega 3 influenteaza pe de alta parte si nivelul altor molecule importante pentru functia normala cerebrala, cum este cazul BDNF(factorul neurotrofic cerebral). Aceasta molecula raspunde la diversi stimuli, printre care si aportul alimentar. Nivele scazute de BDNF s-au identificat la pacientii cu depresii majore si schizofrenie. Pe de alta parte, mutatii ale recptorului sau au fost puse in evidenta la pacienti obezi, cu alterarea procesului de invatare si a memoriei. Pe langa omega 3, nivelul BDNF poate fi crescut prin activitate fizica regulata si o dieta care sa sigure un aport adecvat de nutrienti, in ratii mici.

Referitor la consumul regulat de acizi grasi de tip omega 3, Gomez a studiat populatia din Okinawa si a constatat o speranta de viata foarte mare si un risc scazut de tulburari mentale, in randul acestor mari consumatori de peste, care, in plus sunt si mari amatori de sport.

Si acidul folic isi gaseste loc in studiile lui Gomez. Continut in multe alimente (ex. spanac, suc de portocale, drojdie de bere), acidul folic mentinut in limite adecvate asigura o buna functie cerbrala, deficitul fiind incriminat in cazul unor afectiuni neurologice, depresii, diminuarea activitatii cognitive. Suplimentele de acid folic (singur sau asociind vitamine ale complexului B) previn alterarea functiei cerebrale si dementa datorata inaintarii in varsta.

Cercetarile lui Gomez nu se opresc insa la nivel de individ, ci se extind la nivel de generatie. Ipoteza pe care cercetatorul o sustine este aceea ca efectele comportamentului alimentar in ceea ce priveste sanatatea mentala se transmit generatiilor viitoare. La baza acestei idei sta unul dintre studiile sale privind o comunitate izolata din Suedia, in cadrul careia s-au inregistrat mai multe cazuri de diabet zaharat si moarte precoce in randul persoanelor ai caror bunici pe linie paterna au avut un stil de viata excesiv, spre deosebire de aceia ai caror bunici au trait in vreme de foamete.

Excesul caloric devine nociv datorita formarii radicalilor liberi, creierul fiind foarte susceptibil la stresul oxidativ (astfel el evidentiaza si rolul antioxidantilor naturali-ex. murele).

In concluzie, activiatea stiitifica a lui Fernando Gomez Pinilla aduce in prim plan importanta unei diete echilibrate si a exercitiului fizic dintr-o noua perspectiva, aceea a unei sanatati psihice si a unei activitati cerebrale satisfacatoare, cu prevenirea deficientelor cognitive specifice procesului fiziologic de imbatranire, toate acestea in corelatie cu o buna functionare a intregului organism.





Inapoi


Programari online
Click pe butonul de
mai sus pentru a va programa la Centrul
de Nutritie Superfit
.


Superfit
DOCTOR.INFO.RO


Medicina Sportiva
Farmavit - pentru o viata sanatoasa

© 2017 by Slabire.info.ro | Toate drepturile rezervate | Site realizat de Triumf ® si PHP Coder

Articolele si continutul acestui site sunt protejate
la ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor)
ORDA